Cum se pune diagnosticul de infecție HPV?
November 22, 2023Vaccinarea antiHPV
November 22, 2023Obligatoriu o pacientă cu testarea HPV pozitivă trebuie să fie consultată de către medicul ginecolog. Pur și simplu, banalul examen clinic Genital.
2 - O testare HPV pozitivă trebuie să fie corelată în mod obligatoriu cu examenul citologic - Examenul Babeș Papanicolau. Testarea HPV ne spune dacă o pacientă este sau nu este purtătoare de HPV. Atât. Nu ne spune dacă acea pacientă este sănătoasă și dacă e să ne referim strict la colul uterin care de departe, este să spun așa, beneficiarul în sens negativ al infecției HPV, deci nu ne spune dacă colul, pacientul este sănătos sau nu.
Și atunci ne interesează foarte tare acest lucru. Și în acest sens ne interesează examenul Citologic Babeș Papanicolau, care presupune examinarea la microscop a celulelor care sunt descuamate de pe suprafața și dinăuntru colului uterin și vrem să știm dacă acele celule sunt sau nu sunt normale. Ne interesează colposcopia, o investigație imagistică extrem de importantă, care atenție, este obligatorie, în condițiile în care testarea HPV high risk este pozitivă chiar în condiții de testare Papanicolau normală de examen citologic negativ.
Colposcopia este o investigație foarte importantă care practic guvernează conduita totdeauna la o pacientă cu pap test anormal sau cu testare HPV high risk pozitivă. Pur și simplu se realizează de către medicul ginecolog, medicul ginecolog cu competență cu specializare în acest sens. Lucrurile se întâmplă oarecum asemănător consultului clinic genital, ne expunem colul cu un depărtător, așa cum facem când recoltăm și analizele, examinăm colul, așa cum arată el fără preparare, după care aplicăm niște soluții, soluție slab acidă, respectiv soluție iodată, soluție Lugol și vrem să identificăm dacă la nivelul colului uterin există sau nu există leziune precanceroasă. Displazie, neoplazie intraepitelialã, leziune scuamoasă intraepitelială. De ce le-am spus pe toate? Pentru că există o terminologie în paralel care de multe ori încurcă pacientele.
Cam așa ar trebui să investigăm cazul și ca să duc ideea până la capăt, dacă în urma acestor investigații Papanicolau, HPV, colposcopie, ajungem la concluzia că avem o suspiciune semnificativă că pacienta prezintă o leziune precanceroasă la nivelul colului uterin, ea trebuie de diagnosticată precis, iar diagnosticul precis nu se face nici prin papanicolau, nici prin HPV, nici prin colposcopie, nici prin CINTEC și se realizează prin biopsie. Prin alegerea unei metode precise de biopsie.
Putem afla cu precizie dacă am sau dacă nu am în momentul în care vine rezultatul de la biopsie, în condițiile în care a fost necesară o asemenea biopsie.
Nu pot să aflu atunci în cabinet, pe loc. Sigur, nici rezultatul de la Papanicolau și de la testarea HPV nu vin pe loc. Se recoltează astăzi și vin undeva în 10-14 zile.
La Colposcopie rezultatul ca să spun așa este pe loc, dar la fel și la colposcopie, dincolo de faptul că noi, de cele mai multe ori, pe când efectuând o colposcopie, cam știm dacă o pacientă prezintă sau nu o leziune precanceroasă, dacă este una, dacă este minoră, dacă este una majoră, dacă suspectăm un debut de cancer de col, dar chiar și așa, rămânem tot la discuția de suspiciune, pentru că atunci când avem o suspiciune, trebuie să o confirmăm sau să infirmăm prin analiza precisă care este biopsia.