Cum se manifestă infecția cu HPV?
November 22, 2023Cum se pune diagnosticul de infecție HPV?
November 22, 2023În primul rând, vorbim despre pacientele asimptomatice pe care nu le supăra absolut nimic și care, în mod normal, ar trebui să vină periodic la evaluarea ginecologică de rutină.
Atunci când vorbim despre screening, despre evaluarea unei paciente care aparent este sănătoasă, noi indicăm testarea pentru HPV, începând cu vârsta de 30 de ani.
Nu la fel de des ca și testarea prin examenul citologic Babeș Papanicolau, dar după vârsta de 30 de ani, cel puțin ghidurile de practică medicală în România zic că această co-testare, adică papanicolau și respectiv testarea HPV, ar trebui să facă o dată la 5 ani.
Personal lucrez în mediul privat, o recomand la maxim 3 ani testarea HPV. Recomandăm testarea HPV la paciente asimptomatice în scop de screening, adică pentru depistare la timp la o pacientă pe care nu o supără absolut nimic începând cu vârsta de 30 de ani.
2 - Recomandăm testarea HPV unei paciente simptomatice, pacienta care a constatat că prezintă condiloame. Noi știm că acele condiloame au în spate 6 și/sau 11 și ne interesează mai puțin acele tulpini, chiar dacă acele condiloame pot fi destul de neplăcute și stresante pentru pacientă, de regulă așa se întâmplă în practica medicală și ne interesează că poate concomitent cu acele tulpini există și cele care ne interesează pe noi, acele tulpini așa numite high-risk, cele care au potențial oncogen, adică pot genera leziune precanceroasă, care nedepistată la timp, uneori poate evolua mai departe spre cancer.
Deci a 2-a situație este pacienta, simptomatică.
O a 3-a situație este pacienta care vine tot la screening, efectuează examen citologic Babeș – Papanicolau, rezultatul este anormal și în această situație ne gândim că această pacientă posibil să aibă o leziune precanceroasă și posibil să aibă o infecție cu HPV. Și atunci, de asemenea, recomandăm în plus și testarea pentru virusul HPV.
Cam acestea sunt situațiile în care indicăm testarea pentru HPV.